Tietoa taksityöstä

Taksityö on asiakaspalveluammatti, jossa jokainen työpäivä on erilainen.

Taksityö

Taksinkuljettajan työ on hyvin itsenäistä. Työvuoron aikana kuljettaja päättää itse mille taksitolpalle siirtyy odottamaan asiakasta. Ohjaamme kuljettajiamme löytämään parhaat tolpat tai sijainnit eri vuorokaudenaikoina kymmenien vuosien ammattitaidolla sekä hyödyntäen kuljettajiltamme kerättyä tietoa. Ensimmäinen ohje on tavallisesti “Aja aina lähimmälle taksiasemalle” Helsingin Taksipalvelun taksit toimivat Helsingin alueella ja myös ympäryskunnissa. Vuoron aikana kyydissäsi istuu monenlaisia ihmisiä. Onkin taito osata palvella hyvin erilaisia asiakkaita.

Ajamme HTD:n, Matkapalvelu- ja Menevä-keskuksen ajoja. Eri päätelaitteiden hallintaan ja käyttöön saat koulutusta ja tukea tarvittaessa.

Taksiautoja pidetään autotallissa Pasilassa, josta auto haetaan työvuoron alkaessa. Työvuoron päätteeksi auto tankataan ja ajetaan talliin. Tallissa taksiauto pestään, siistitään ja jätetään odottamaan seuraavaa kuljettajaa. Esteettömien autojen varikot ovat Paloheinässä ja Roihupellossa.

Joustavat työvuorot

Työvuorot ovat taksialalla 8 – 12 tuntia pitkiä. Ajovuorolista vaihtelee kuukaudesta toiseen. Päivävuorot alkava aamulla yleensä kello 6 – 8 aikaan ja päättyvät kello 16 – 18 välillä. Yövuorot alkavat kello 18 – 20 aikoihin ja päättyvät aamuyöllä kello 4.30 – 6. Voit vaikuttaa omiin työvuoroihisi, niiden lukumäärään, sekä siihen miten painotat päivä- ja yövuoroja. Toiset kuljettajat ajavat pitempiä ja toiset lyhyempiä vuoroja. Merkittävä osa taksityöstä tehdään viikonloppuisin. Sivutoimisena työnä taksiammatti on erinomainen harrastus ja tällöin kaikki harrastuksesi menot ovatkin tuloja!

Palkkaus

Taksiala tarjoaa aktiiviselle henkilölle hyvän ammatin tai sivutyön. Aktiivinen taksinkuljettaja ansaitsee hyvin. Kuten missä tahansa työssä, myös taksinkuljettajana onnistuminen on kuljettajasta kiinni. Asennoitumisesta riippuen esimerkiksi työajat voivat olla ikäviä ja riiteleviä asiakkaita sattua kohdalle useasti. Maahanmuuttajat löytävät taksialalta hyvän ensimmäisen työn. Suomen kielen taito pitää kuitenkin olla riittävän hyvä, jotta erityistilanteet pystytään selvittämään ilman ongelmia. Suomen kieltä kannattaa opiskella ahkerasti.

Palkkaus on provisioperusteinen. Meillä kuljettajan provisio on 35 % työvuoron alv 0 % ajotulosta. Lisäksi maksetaan lain mukaiset lomapalkat (työssäoloajasta riippuen vuosittain n. 4 – 5 viikon loman ajalta). Kuljettajiemme keskituntipalkka on kuukaudesta riippuen 12 – 13 €. Päätoimisen taksinkuljettajan bruttopalkka on työntekijästä riippuen 1500 – 3500 € kuukaudessa. Palkkasumma vaihtelee ammattitaidon ja työvuorojen mukaan. Yleensä päätoimiset kuljettajat ajavat 15 – 20 ja osa-aikaiset 1 – 8 työvuoroa kuukaudessa. Uuden ammatin opiskelu kestää normaalisti joitakin kuukausia ennen kuin palkka tasaantuu ammattimiehen tasolle. Tällöin kuukausipalkka pysyy hyvin tasaisena.

Koulutus

Ajaaksesi taksia, sinulla tulee olla taksinkuljettajan ammattiajolupa.

Saadaksesi ammattiajoluvan, sinun täytyy suorittaa taksinkuljettajakurssi. Koulutukseen kuuluu taksinkuljettajan ammattipätevyyskurssi ja -koe sekä Helsingin paikallistuntemuskurssi ja -koe.

Kurssin voi suorittaa esimerkiksi Helsingin Taksiautoilijat ry:n Taksiopistossa Metsälässä tai Taksikoulussa Vallilassa. Päiväopintoina koko kurssi kestää kaksi viikkoa, iltaopintoina noin kuukauden. Taksikursseja alkaa joka toinen viikko kesäaikaa lukuun ottamatta.

Varaa aikaa taksinkuljettajan ammattiajoluvan suorittamiseen vähintään kuukausi. Yleensä karttaa opiskellaan ahkerasti vähintään viikko ennen paikallistuntemuskokeeseen menoa. Ensimmäisellä kerralla kokeen läpäisee noin 60 %.


Taksinkuljettajan ammattipätevyyskurssi
käsittelee taksialan lakiasiaa ja käytäntöjä sekä on suhteellisen helppo. Paikallistuntemuskoe sitä vastoin vaatii opiskelua.  Pääkaupunkiseudun kartta täytyy osata hyvin. Helsingissä kaikki kadut Taka-Töölö – Kallio -akselilta etelään on hyvä muistaa, samoin kaikki pääväylät Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Taksikurssilla annetaan hyviä vinkkejä kartan opetteluun.

Kun taksikurssi ja kokeet ovat suoritettu hyväksytysti, viedään taksinkuljettajan ajolupahakemus poliisille. Kuljettaja voi pyytää väliaikaista ajolupaa poliisilta, sillä joskus luvan saaminen kestää pari viikkoa. Poliisi tarkistaa, että henkilö täyttää vaaditut ajokortti-, terveys- ja nuhteettomuusvaatimukset. Tarkista soveltuvuutesi taksinkuljettajaksi täältä, ennen kuin menet kurssille.

Taksinkuljettajan ajoluvan näyttämällä Helsingin Taksidata Oy:n toimistosta saa taksinkuljettajakortin, jonka jälkeen on valmis aloittamaan taksinkuljettajan työn.

Taksikurssi on maksullinen ja hinta riippuu koulutuspaikasta.  Työtön voi päästä TE-palveluiden kautta heidän järjestämälle taksikurssille. Kurssin lisäksi kustannuksia aiheuttavat Ajovarman koe, lääkärintodistus, valokuvat ja poliisin lupamaksu.

Ammattiajoluvan hankkimisen jälkeen Helsingin Taksipalvelu tarjoaa kuljettajilleen kuljettajakoulutusta vuosien kokemuksella. Voimme sovittaessa osallistua myös ammattiajoluvan kustannuksiin.